Заглавие: Предай нататък
Оригиналнo заглавие: Pay It Forward
Държава: САЩ
Година: 2000
Жанр: Драма, Романтичен
Времетраене: 123 мин
Режисьор: Мими Ледър
Актьори: Джон Бон Джоуви, Джеймс Кавийзъл, Кевин Спейси, Хелън Хънт, Джей Мор, Хейли Джоуел Осмънд, Енджи Дикинсън, Питър Ейбрамс, Питър Абрамс, Джим Кавийзъл, Синтия Етингър

Сюжет:
Всичко в живота на учителя по социология Юджийн Симоне изглежда подредено. Но дълбоко в душата си той е добър човек, опитващ се да предаде малко от своето смирение на учениците си. Арлийн Маккини е самотна майка, работеща на две места и готова на всичко, за да отгледа своя син Тревър( Опитва се да го научи на много неща, но понеже често отсъства от дома, усеща, че го губи. В училище Юджийн дава на Тревър задача: да измисли как би могъл да направи света по-добър и да приложи на практика идеята си. Тревър създава интригуващ план за приобщаване на повече хора и променя тежкия живот на своята майка, която се влюбва в учителя на сина си.

Мими Ледър, сръчна и нелишена от талант режисьорка, е една от емблематичните представителки на т.н. "дамско кино" в Щатите. Нейните филми са винаги радушно приемани от публиката, която вижда на екрана фрагменти от собственото си всекидневие. И "Предай нататък" потвърждава тези наблюдения. Без да предлага нищо оригинално като драматургия (бих искал да отбележа баналността на цялата фабула, която използва тривиални мотиви), филмът предлага доста последователно повествование, което би могло да навлажни очите на по-сантименталните зрители. Това е постигнато със средствата на едно традиционно кино, което разчита на първосигнални реакции и повишена емоционална чувствителност у зрителя. Не може обаче да се отрече умeнеито на режисьорката да фабулира, т.е. да разказва. Тя има отлични помощници - актьорският екип, в който бих откроил Кевин Спейси и Хелън Хънт. Именно тяхното убедително екранно присъствие прави филма "гледаем", а зрителите са склонни да простят сълзливостта на сюжета.



ИЛИ


0 коментара

Публикуване на коментар